Umění a gastronomie

Karel Holub

  • 2011
  • česky
  • v. 32 ✕ š. 30 cm
  • Počet stran: 491
  • Grafická úprava: Jan Weber
1 999 Kč

Doprava: PPL - platba na dobírku, PPL - balík, platba předem, Česká pošta balík M, dobírka, Česká pošta - balík M, platba předem

Platba: dobírka, faktura se splatností 7 dní

Dějiny gastronomie tak, jak je zachycují umělecká díla.

"V této rozsáhlé práci se Karlovi Holubovi podařilo splnit dva ambiciózní záměry. Díky jeho hluboké znalosti dějin umění a příběhů kuchyně, povolal výtvarná díla ze všech epoch, aby na jedné straně svědčila o umění člověka jíst a na straně druhé předal veřejnosti mnohostrunný nástroj k historické reflexi vztahů mezi člověkem, jídlem a pitím. Autor také sleduje klíčové hledisko, které odlišuje člověka od zvířete - kuchyňskou úpravu potravy v pokrm a proměnu kuchyně v umělecký ateliér. Právě zde se rodí kuchařské umění, zřejmě nejživější ze všech umění, neboť zůstává spjato s každým dnem člověka. Kultura stolu v různých epochách naší civilizace nám současně vypráví o lidské pospolitosti, slavnostech a radosti, stejně jako o každodenním životě našich předků. Tato kniha není pouze ke čtení, ale je i nádhernou podívanou pro oči!"

Gianfranco Sanguinetti

Další publikace